Lokale radio tijdens hoogwater 1995

Het is inmiddels 20 jaar geleden dat de Maas en de Waal buiten haar oevers traden. De waterstand tegen de dijken werd dermate hoog, dat er gevaar voor doorbraak aanwezig was. De Bommelerwaard werd geëvacueerd en de verhalen staan de meesten onder ons nog vers in het geheugen.

Hedel had destijds een lokale omroep in oprichting, de Helos. Door diverse omstandigheden kwam het niet tot een omroep met daadwerkelijke zendtijd. Wel was het Helosteam erin geslaagd om, tijdens de hoogwaterperiode van 1995, de omroepen in de Bommelerwaard te mobiliseren en er ontstond een korte maar vruchtbare samenwerking.

Er zijn diverse reportages gemaakt die uitgezonden werden door de omroepen. Helaas moesten de omroepen zelf ook evacueren maar de reportages zijn toch doorgegaan. Hiervan is een samenvatting gemaakt die kort na deze periode alsnog is uitgezonden in de Bommelerwaard, met dank aan de LOSA Ammerzoden, RTM Maasdriel, Transmedia Zaltbommel.

Deze zeer boeiende samenvatting (circa 1 uur en 50 minuten) staat sinds 31 januari 2015 op YouTube. Beleef deze dagen opnieuw, maar dan vanuit een veilige plek tussen de inmiddels verhoogde dijken en om twintig jaar terug in de tijd te gaan en te genieten van het werk van de journalisten van de lokale radio.

Luister naar de vele interviews met de toenmalige burgemeesters Kraaijveld (Hedel), Haas (Maasdriel), Palm (Zaltbommel), en diverse functionarissen als Kok van het Polderdistrict, Versteegt van de politie, cdk Houben van de provincie Noord Brabant, ambtenaren van de gemeenten Zaltbommel en Brakel, diverse bewoners die voorbereidingen troffen voor evacuatie dan wel reeds onderweg waren naar familie, kennissen, Autotron of Jaarbeurs of daar bivakkeerden en uiteraard de medewerkers van de toenmalige lokale omroepen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

teller website